foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Hajdi sa juga Italije

Sasvim običan dan života na selu u Italiji sedmogodišnjoj polu Srpkinji – polu Italijanki Bjanki Likandro počeo je ljuštenjem krompira. Mada mnogima ljuštenje krompira predstavlja dosadu, Bjanka ne misli tako, jer je svaki njen dan prepun novih izazova.

- Sviđa mi se da ljuštim krompir, zato što to prvi put to radim, a i hoću da pomognem mami - objašnjava Bjanka.

Kada se Bjankina mama udala za Italijana, odlučili su da žive na selu, na jugu Italije, odmah prekoputa vulkana Etna. Tata, koji je gradsko dete, voleo je da svoje letnje raspuste provodi na selu kod strica. Njena mama, iz jedne varošice u centralnoj Srbiji, odgajana je tako da se jela samo zdrava i to najbolje ona hrana koju sam uzgajaš i pripremaš.

Bjanki je osim ljuštenja krompira, i sejanje luka naročit doživljaj. Mama napravi leju, a ona zabada u zemlju mladice luka, crnog i belog. 

- Guza ide dole, a glava gore! Kratak i efekasan kurs, a veću količinu postižete ponavljanjem radnje - kaže njena mama Emilija i dodaje da njena ćerka uživa u seoskim radnim obavezama, jer je svakog dan neka nova i zanimljiva akcija.

- Volim da kuvam i volim prirodu i sve životinje iz prirode, zapravo volim da se brinem o životinjama - kaže Bjanka.

Njen dan na selu znači pre svega dan sa životinjama. Posle obroka odlazi da se igra sa malim kucama ili jarićima. Tata i mama odlučili su da kupe dve koze kako bi imali lekovitog mleka. Neobično im je, ali i drago što njihova čerka voli toliko prirodu i životinje, gotovo isto koliko voli da gleda crtani film “Kirbi” na televiziji svako veče posle jela.

Mada ne postoji podela poslova koje obavljaju samo mama ili tata, jer Bjanka voli da učestvuje u svemu, dešava se da dok tata prebira sto za ručavanje na terasi, a mama pere sudove, Bjanka i jare već uveliko spavaju na kauču.

Život na selu postao je nova moda. Širom Evrope porodice iz gradova prelaze u seoske sredine. Povratak na selo znači i povratak zdravoj ishrani i prirodi, a i sama deca imaju više prostora za istraživanje, odrastanje i igru.