foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Neobične životinje sveta

Naučnici na Zemlji svakodnevno pronalaze nove vrste životinja. Ovde su navedeni neki od najzanimljivijih primeraka, među kojima su egipatski dugouhi skočimiš, aksolotl i panda-mrav. Ako do sada niste mislili koliko zanimljiv i šaren može biti svet životinja, sada ćete se iznenaditi.

Egipatski dugouhi skočimiš

Živi u pustinji Gobi. Glodar sitnog rasta sa ogromnim ušima kojima se rashlađuje u vrelim danima. Ova životinja skoro tokom celog svog života ne popije ni kap vode, jer mu semenke koje pojede nude dovoljno vlažnosti.

Dumbo polip

Ova vrsta polipa živi na najdubljem delu mora na dubini do 4000 metara, a neki primerci su nađeni i na 7000 metara. Ime je dobio po kracima koji podsećaju na slonove uši. Dumbo polip se hrani račićima, sitnim morskim životinjicama i puževima koje guta cele i polako ih vari u svojoj utrobi. 

Plavi zmaj

Plavi zmaj je morski puž sa golim škrgama koji živi u okeanima umerenog i tropskog pojasa. Dužina mu je oko 3 centimetra i hrani se sitnim morskim životinjama. U želucu ima gasni mehur pomoću koga se održava na površini vode dok mu je glava uronjena u more. 

Tankoprsti maki majmun aje aje

Tankoprsti maki majmun živi na Madagaskaru. Dugo se mislilo da pripada glodarima ali se ispostavio da je majmun. Njegov bliski rođak veliki tankoprsti maki majmun je opisan još pre 1000 godina. Činjenicu da je preživeo može da zahvali verovanju urođenika da onaj ko ubije ovog majmuna posle izvesnog vremena i sam umire. Tankoprsti maki majmun lovi noću, dok danju spava u gnezdu od palminog lišća na visini 10 do 15 metara. Hrani se bubama i insektima koje hvata dugačkim srednjim prstom prednjih nogu. 

Aksolotl

Živi u Meksičkim jezerima. Aksolotl je neobičan vodozemac, kome škrge ostaju i u odraslom dobu dok zakržljaju ako živi u suvim uslovima. U Americi, Engleskoj, Japanu i Australiji su veoma popularni kao kućni ljubimci. Oni koji žive u prirodi su ugrožena vrsta.

Panda-mrav

Ova životinja nije mrav i naravno, nema veze sa pandama. Ona je u stvari osa bez krila. Dužina njenog tela iznosi samo 8 milimetara. Živi u Čileu. Njegov ujed je veoma bolan.