foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Zašto mislimo da mačke imaju devet života?

Staro je verovanje da mačka ima devet života, da je sposobna da preživi razna iskušenja. Mnoga narodna predanja govore o tome, a čak je i slavni engleski pisac, Viljem Šekspir u svojoj najčuvenijoj tragediji „Romeo i Julija“ tvrdio da „mačka ima devet života: za prva tri igra, za tri skita, a za poslednja tri ostaje“.

Stari Egipćani su milenijumima unazad veoma poštovali ove životinje i smatrali ih svetim. Verovalo se da je egipatski Bog sunca, Ra, sa ovoga sveta otišao preuzevši mačiji oblik. On je, prema mitu, stvorio osam drugih bogova - sinova. Odatle verovanje da mačke imaju devet života.

Kao životinje koje je čovek među prvima pripitomio, mačke su već skoro 10000 godina u našem bliskom porodičnom okruženju. Ipak, verovanje u njihovih devet života je samo legenda, interesantna mitska priča, pa zato svaki pas kućni ljubimac može da ostane bezbrižan.

Znamo da su mačke sposobne da se dočekaju na sve četiri noge. Veća je verovatnoća da će preživeti ako padnu sa velike visine, poput visokih spratova, nego prizemlja ili na primer dugog sprata. Zahvaljujući nogama dužim od tela, koje pri prizemljavanju ostanu uspravno postavljene, njihova najteža povreda bude slomljeno rebro, zub, ili bezazlena posekotina. Mekana dlaka kojom je obavijeno njihovo telo često ih zaštiti od mogućih ogrebotina. Još jedna odlika im je dobro razvijeno srednje uho, koje je odgovorno za osecaj ravnoteže i sposobnost da se, u slučaju pada, uspravno dočekaju.