foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Kako slavimo Mali Božić?

S obzirom da živimo u Srbiji, imamo prednost da slavimo čak dve Nove godine - po julijanskom i po gregorijanskom kalendaru! Mnogi ne znaju da se pravoslavna Nova godina, koju dočekujemo 13. januara, u narodu još naziva i Mali Božić. Prema našim starim verovanjima, ovaj dan je prilika da se mnoge stvari promene, pa tako postoji puno običaja koji se i danas poštuju.

Na ovaj dan se ne valja ni sa kim svađati, jer bi onda cela godina mogla da bude baksuzna. Kada otkuca ponoć, neko od ukućana bi trebalo da otvori prozor i ukoliko je godina bila loša da izgovori "bilo, ne ponovilo se". Veruje se da će se na taj način sve loše ostaviti u prethodnoj godini. Bake i deke pripovedaju da novu godinu treba dočekati budan i sa punom trpezom, na kojoj se obavezno mora naći kolač sličan česnici. Na Mali Božić ponovo se unosi badnjak i opet dolazi položajnik.

Postojali su nekada i običaji koji se danas više ne primenjuju, a koji su imali dublje magijsko značenje. Tako je ovaj praznik bio izuzetno važan za devojke koje su želele da se udaju, jer se na Kosovu verovalo da će se to dogoditi ukoliko to veče devojka prenoći u tuđoj kući. U Bosni su devojke gatale i bacale obuću sa tavana, a u kom pravcu obuća padne, u tom pravcu će se i devojka udati.

Ipak, oni najlepši običaji - darivanja, postojali su i postoje u gotovo svim našim krajevima, pa se za ovaj praznik poklanjaju paketići i pokloni, ali pre svega pažnja, poštovanje i ljubav.