foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Slatko, slađe, najslađe...čokolada!

Jedan od omiljenih slatkiša dece, ali i odraslih je čokolada, naravno. Ova psolastica se pravi od davnina i svojim ukusom decu širom sveta čini srećnima. Pravljenje čokolade je dugačak proces, pa evo nekoliko  zanimljivosti o tome kako čokolada nastaje.

Glavni sastojak svake čokolade je kakao i on raste u tropskim krajevima dalekog kontinenta Južne Amerike. Važno je da znate da nije svaki kakao istog kvaliteta. Što su njegova zrna bolja i veća i čokolada će biti ukusnija. Zrna kakaa prvo moraju da se oljušte, osuše, ispeku i samelju da bi se od njih dobila gusta masa, koja se propušta kroz valjke. Posle toga čokolada mora da se meša na visokoj temeperaturi, a to može da traje i nekoliko sati. Na kraju se crnoj čokoladi dodaje šećer i vanila, a beloj i šećer i mleko u prahu.

Postoji nekoliko vrsta čokolade, a najpoznatije su: mlečna, čokolada za kuvanje (ona u sebi ne sadrži šećer), crna i bela čokolada. Dečija kinder čokolada sadrži više mleka, a ono je deci potrebno da bi im kosti bile zdravije i jače. Osim te postoje i čokolade sa: lešnikom, keksom, jagodom, šarenim bombonama.

Na  kraju vam poručujemo da svaki dan jedete po malo čokolade, jer je ona zdrava i u sebi sadrži vitamine koji su vam neophodni za rast i razvoj. Posle toga obavezno morate da operete zube kako biste sačuvali lep osmeh.