foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Savršenstvo zvano kinder jaje

jaja

Na svetu postoje dve stvari koje sva deca vole, čokolada i igračke. Kada se one spoje i spakuju u šarenu foliju, nastaje savršenstvo, a zove se - kinder jaje.

Davne 1972. godine u Italiji se "izleglo" prvo kinder jaje. Ovu neodoljivu poslasticu stvorio je Šveđanin Henri Rut. Najkvalitetnija čokolada koja u sebi krije plastično jaje sa igrčkicom se toliko dopala deci, da je prva serija prodata za samo jedan sat.

Od početka proizvodnje do danas, kompanija "Ferero", koja proizvodi i neke od najpoznatijih slatkiša na svetu, kao što su "Nutela" i "Ferero Roše", strvorila je više od dvadeset hiljada različitih figurica za kinder jaja. Neke od tih figurica koštaju čitavo bogatstvo i mogu da se nađu samo kod najvernijih kolekcionara. Najveću kolekciju kinder figurica u našoj zemlji poseduje jedna žena iz Beograda. Na njenim policama nalazi se više od devet hiljada različitih figura.

Zanimljivo je da ova poslastica, stara više od 40 godina, nije dostupna svoj deci na svetu. Naime, u Americi je prodaja kinder jaja strogo zabranjena, jer su igračkice koje se nalaze unutra sačinjene od sitnih delova koji, ako se progutaju, mogu da izazovu ozbiljne probleme.

Ipak, kod nas kinder jaje važi za jedan od najpoznatijih slatkiša i gotovo da ne postoji dete koje nije okusilo ovu savršenu kombinaciju crne i bele čokolade.