foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Kako je nastala Noć veštica?

Poreklo ovog praznika nalazimo u keltskom festivalu Saunj, koji je posvećen upravo tom božanstvu i označava kraj poljoprivrednih radova, a samim tim slavila se i keltska Nova godina. Verovali su da se tog dana nebo i zemlja spajaju, a mrtvi se vraćaju na zemlju, zbog čega su pravili ogromnu lomaču pokraj koje su prinosili životinje kao žrtve. Čak i tada su nosili kostime, uglavnom od kože životinja, kako bi se izmirili sa zlim duhovima.

Glavna asocijacija na Noć veštica je izrezbarena sablasna bundeva, sa svećom koja gori unutar nje i izgleda kao zloduh. Postoji legenda o kockaru Džeku Lanternu, koji je đavolu ponudio dušu u zamenu za piće, a pritom ga i prevario. Đavo ga je prokleo, da nikad ne pronađe put do kuće i da zauvek luta sa svećom unutar repe, koju je imao u džepu i tako postane prokleta duša. Kasnije je repa zamenjena bundevom, zato što je bundeva na američkoj zemlji najbolje uspevala.

Ovaj praznik se slavi u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Australiji, Irskoj, Velikoj Britaniji, Švedskoj, Japanu i na Novom Zelandu. Danas je povezan sa horor filmovima i strašnim pojavama, pa se deca najčešće maskiraju u veštice, kosture, đavole i mumije. Idu od vrata do vrata uzvikujući ''smicalica ili poslastica'' tražeći slatkiše. Ako dobiju slatkiše srećno će nastaviti do sledećih vrata, a ukoliko ih ne dobiju tu kuću čeka pakosna dečija osveta.