foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Život na visokoj nozi

Žirafe su najviši kopneni sisari koji mogu da narastu i do šest metara. Samo njihove noge dugačke su skoro dva metra, što je više od prosečne visine čoveka, a rekordna težina jednog mužijaka dostiže i do dve hiljade kilograma.

Žirafa je veoma snažna životinja, čak naučnici kažu da je jača i od lava. Osim snažnih udaraca vratom, ona svom protivniku može da nanese povrede i roščićima na glavi. Zbog toga se ova dve protivnika zaobilaze u širokom luku. Da bi žirafa bila u tako dobroj formi ona mora da pojede i puno hrane u toku dana, međutim one ne pasu travu nego  hranu nalaze na krošnjama drveća. Dnevno pojedu 63 kilograma lišća i grančica. Razlog za to je što iako imaju vrat dug preko dve metra, pa ne mogu da dohvate tlo, da bi pasla mora da raširi prednje noge, što joj predstavlja ozbiljan zadatak.

Još jedna zanimljivost u vezi sa ovom životinjom odnosi se na njihov izgled, odnosno šare. Ne postoji nijedna žirafa koja po telu ima iste šare. Ako se prisetite naučnih emisija koje ste gledali o žirafama, shvatićete da nikada niste čuli da žirafa ispušta bilo kakav zvuk. Razlog za to je što one imaju slabo razvijene glasne žice, pa se zbog toga smatraju gotovo nemim životinjama.

Bilo bi čudno da ovako velika životinja nema i veliko srce. One imaju najveće srce na svetu, prečnika 60 centimetara i težine skoro 20 kilograma Životni vek žirafe je takođe veoma dug, u divljini  između 20 i 25 godina, a u zoološkim vrtovima čak i do 28 godina. Ovi sisari nisu spavalice, žirafa u toku dana spava svega 10 minuta.