foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Najzanimljivije biblioteke na svetu

foto: www.bookaid.org

Verovatno je svako od vas bar jednom posetio gradsku ili školsku biblioteku, ali tamo sem pregršt knjiga na policama, nije video ništa neobično. Iako većina biblioteka u svetu podseća jedna na drugu, postoje i potpuno drugačije. Ovde ćete saznati kakve veze imaju kamile sa knjigama, gde se nalazi biblioteka na vodi i zašto u jednom gradskom autobusu nikada nije dosadno.

Biblioteka na kamili

Narodna biblioteka Kenije, gde je stopa nepismenosti 15 odsto , je najzanimljivija pokretna biblioteka na svetu. Ona postoji od 1985.godine a čini je devet kamila koje na sebi nose knjige i kamp opremu za bibliotekare. Šetajući pustinjskim prostranstvima nose znanje za preko 50.000 nomada.

Biblioteka na plaži

Koliko puta ste ležali na suncu i pomislili kako bi vam baš sad jedna knjiga upotpunila ugođaj? Postoji plaža na kojoj slobodno možete zaboraviti knjigu. Verovali ili ne, u Albeni, u Bugarskoj nalazi se biblioteka na plaži. Iznajmljivanje knjiga je besplatno a možete pronaći preko 2.500 naslova na čak deset jezika.

foto: www.outret.com

Knjige u autobusu

U Brazilu takođe postoji jedna vrlo interesantna biblioteka, a nalazi se u gradskom autobusu. Do ideje je došao brazilac Antonio da Conceicao Fereira, kada je pre deset godina u svoj autobus stavio kutiju sa knjigama . Danas je kutija zamenjena policama, a on se nada da će ovu uslugu uvesti svi gradski autobusi u okrugu Brazila.

Brodić biblioteka

Brodić biblioteka po imenu Epos, svake godine plovi od septembra do aprila i obilazi oko 250 malih naselja u norveškim frojdovima. Na njemu se nalazi kapetan, dva bibliotekara i oko 6.000 knjiga. Ovaj brodić donosi radost ljudima koji žive izolovano nekoliko meseci u toku godine.