foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Eureka - šta je to?

Foto: www.mojnovisad.com

Starogrčki mislilac Arhimed prvi je uzviknuo „Eureka!“, što znači „Pronašao sam!“. To se desilo pre više od 2000 godina, u trenutku kada mu je, sasvim slučajno, sinulo kako da dođe do rešenja problema o kom je u tom trenutku razmišljao.

Kako jedna legenda kaže, Arhimed iz Sirakuze, jedan od najpoznatijih naučnika i izumitelja u istoriji civilizacije, koji se bavio matematikom, fizikom i astronomijom, dobio je od kralja Hijerona II zadatak da proveri da li je kruna, koju je kralj naručio od juvelira, napravljena sva od zlata ili u njoj ima i srebra. Pošto kralj nije verovao juveliru, od Arhimeda je tražio da otkrije da li ga je ovaj prevario, ali pod uslovom da krunu nimalo ne ošteti.

Arhimed je toliko bio okupiran ovim problemom da nije jeo, spavao, niti vodio računa o sebi. Kada je posle nekog vremena odlučio da se malo odmori i okupa, otišao je u kupatilo. U trenutku kada je ušao u kadu, primetio je da se nivo vode povećao i izračunao je da je zapremina vode koja se povećala jednaka zapremini osobe koja uđe u vodu. Oduševljen ovim otkrićem, iskočio je iz kade i potrčao go ulicama vičući: „Eureka!“.

Odmah je otišao kod kralja, u jedan sud je spustio krunu, a u drugi čisto zlato koje je imalo istu masu kao kruna. Pokazalo se da zapremine nisu iste, što je bio dokaz da je kralj prevaren. Od tog vremena ova reč simbolizuje ideju koja rešava problem, a uzvik se koristi kada se nešto otkrije ili spozna iznenada, sasvim neočekivano.