foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Zašto neko muca?

Foto: www.logopedija.org

Kada neko ne može lepo i tečno da izgovara reči, često zastajkuje ili po nekoliko puta ponovi istu reč, kažemo da muca. Verovatno ste već čuli nekog drugara, rođaka ili komšiju da muca. Ako niste znali, postoji nekoliko razloga zbog kojih deca mucaju. 

Jedan od razloga zbog kojih se muca može biti strah. Na primer, ima mnogo mališana koji se plaše početka škole. Pa zato što se boje da tamo niko neće hteti sa njima da se druži, počnu da mucaju.

Isto tako može da se muca i zbog tuge. Recimo ako neko doživi nešto jako ružno ili je mnogo tužan, može se desiti da tada teže izgovara neke reči. Tako će pokazati da je tužan što je nešto izgubio ili nešto loše uradio.

Ima čak i onih koji počnu da mucaju kada dobiju mlađu seku ili batu. Možda to zvuči smešno i neverovatno, ali eto primera da ljubomora može svašta da učini.

Važno je znati da se mucanje može izlečiti, a u tome pomaže lekar koji se zove logoped. On radi u domovima zdravlja, ponegde čak i u školama, i kroz zanimljive vežbe pomaže deci da lepo i tečno govore. Isto tako je važno i da im svi ostali pomognu tako što im se neće rugati i neće ih zadirkivati.

Jedna zanimljivost - deca koja mucaju obično pričaju sasvim normalno kada se igraju sa kućnim ljubimcima ili dok pevuše.