foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Kako su naštrumpfovani Štrumpfovi

Foto: www.ideja.forum-express.net

Danas omiljeni plavci, glavni likovi crtaća i filmova, prvobitno su bili samo nacrtani junaci stripa. O tome kako su Štrumpfovi dobili baš to ime i kada i kako su nastali govori ova štrumpfastična priča.

Maleni plavi junaci prvi put su se pojavili 21. oktobra 1958. godine u belgijskom magazin "Spirou", međutim ne u svom sopstvenom stripu već kao sporedni likovi u jednom drugom stripu na kom je tada radio njihov tvorac  Pjer Kulifor Pejo. Pošto su reakcije čitalaca bile na strani ovih plavaca Pejo je odlučio da im pokloni samo njihov strip verovatno ne sluteći tada da će Štrumpfovi jako brzo zarobiti srca dece širom planete. 

Priča o tome kako su Štrumpfovi nazvani baš tako ustvari je jedna anegdota. Naime, kada je Pejo jednom prilikom svoga prijatelja za vreme ručka hteo da zamoli za slanik umesto te reči pitao ga je da li mu može dodati štrumpf, a njegov prijatelj pomalo zatečen ovom simpatičnom greškom mu je uzvratio da će mu vratiti štrumpf kada završi sa štrumfiranjem. Tog dana i za tim stolom nastala je reč koja će kasnije postati ime dražesnih plavaca. Odgovor njegovog kolege verovatno je bio razlog za to što će Pejo stvoriti potpuno novi jezik kojim govore njegovi junaci. Oni svakoj imenici ili glagolu dodaju reč  štrumpf i tako nastaju njihove reči kojima se savršeno razumeju.

Ovi slatki strip junaci bili su toliko omiljeni da je osim stripova koji su o njima pisani i crtani snimljen i crtani film kao i dva igrano-animirana filma. Stripovi su prevođeni na 25 jezika, a postoje i raznorazne video i društvene igre gde su baš Štrumpfovi glavni likovi.