foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Knjige koje svako dete treba da pročita

Foto: www.ucibibapl.wordpress.com

Deca treba da čitaju što više knjiga da bi kad porastu znala više o svetu koji ih okružuje. Pored lektire koja je obavezna, ima još mnogo zanimljivih knjiga koje bi valjalo potražiti u biblioteci. Ovo su neke koje vam preporučujemo.

1. Pipi Duga Čarapa, Astrid Lindgren - Glavni lik ove knjige je neobična riđokosa devojčica sa pegicama koja je toliko jaka da može da podigne i svog ljubimca konja. Priča prati Pipi i njene drugare u brojnim avanturama iz sveta mašte.

2. Knjiga za Marka, Svetlana Velmar-Janković - Sastoji se od sedam priča o srpskim srednjovekovnim vladarima i ličnostima kad su bili deca - kao što su Sveti Sava i Kraljević Marko. Iako su priče izmišljene, ima malo i istine, pa je sigurno zanimljivije od udžbenika kada se uči istorija.

3. Kućni duhovi, Dubravka Ugrešić - Zabavne pričice o izgledu i ponašanju malih duhova koji žive sa ljudima u njihovim kućama. U knjizi ima i puno slika zgodnih za precrtavanje.

4. Hajduk u Beogradu, Gradimir Stojković - Knjiga za malo starije školarce koja govori o odrastanju, prvim ljubavima, problemima u školi i kod kuće sa kojima se svako dete u životu susreće.

5. Eni iz Zelenih Zabata, Lusi Mod Montgomeri - Jedna od najlepših knjiga koja prati detinjstvo usvojene devojčice iz sirotišta. Ona ima veliko srce, pametna je, voli prirodu, da čita, i najviše od svega, da priča.