foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Višak kilograma nije bauk

gojaznost dece

Foto: www.kurir-stil.com

Nekoliko kilograma više ne znači nužno da ste bucmasti. Međutim, to često ukazuje na sklonost ka lakom dobijanju kilograma, pa prema tome i potrebom za posebnim režimom ishrane i fizičke aktivnosti. Do jače konstitucije dolazi kada se unosi više kalorija nego što organizam može da potroši. Naročito, kada se sve više vremena  provodi ispred kompjutera i televizora uz obavezne grickalice.

Suština problema je u činjenici da je veoma teško promeniti loše navike u ishrani. Kako odoleti slatkišima, ukusnim “teškim” jelima i koncentrovanom šećeru u neodoljivim napicima. Da ne biste bili bucmasti, potrebno je da se zdravo hranite i da budete fizički aktivni. Fizička aktivnost ne samo da povećava potrošnju kalorija nego i smanjuje apetit. Ukoliko ne uživate u sportu, možete naći aktivnosti koje vam odgovaraju kao što je na primer igranje uz omiljenu muziku, pranje kola ili usisavanje.

Kupujte manje gaziranih i slatkih napitaka, grickalica i slatkiša bogatim kalorijama i lošim mastima. Potrudite se da doručkujete svaki dan. Izbalansiran doručak će vam obezbediti potrebnu energiju da pratite nastavu i učite. Povećajte unos ribe, svežeg voća, povrća i žitarica. Zdrava hrana ne mora biti neukusna i neprivlačna, uz malo kreativnosti i pažljivog izbora namirnica možete sami napraviti hranljive obroke.

Deca koja učestvuju u pripremanju hrane sa roditeljima i sama imaju veću želju da je probaju, zato zasučite rukave i napravite nešto maštovito. Da bi se održala odgovarajuća telesna masa neophodna je jaka motivacija. Promocija zdravog života, a to podrazumeva zdravu ishranu i bavljenje sportom, je jedina prevencija gojaznosti kod dece u školskom uzrastu.