foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Uskoro najveći rolerkoster na svetu

Foto: www.cedarpoint.com

Mnogo je zabavnih parkova na svetu koji bi vas primamili svojim ludim vožnjama, ali "Cedar Point" u Ohaju u Sjedinjenim Američkim Državama, priprema najveći izazov svim ljubiteljima rolerkostera. Ovaj zabavni park nosi titulu glavnog grada rolerkostera, koju će sledećeg leta opravdati svojim gigantskim toboganom koji pomera sve granice.

Kada je reč o svetu rolerkostera, veličina je mera kvaliteta. Što je veća visina spusta, dužina staze i brzina to je vožnja uzbudljivija.

Ovaj tobogan se zove "Valravn" i dobio je ime po mitskom biću iz danskog folklora, gavranu, koji je imao moć da se pretvori u viteza kad god bi pojeo dečije srce. Iako tokom vožnje neće biti izjedanja srca, mnogima će se "srce spustiti u pete", pogotovo nakon prvog pada koji počinje na visini od 68 metara, gde se kola zaustavljaju na četiri sekunde pre nego što krenu da padaju. Potom se spuštaju vertikalnom stazom dostižući brzinu od 120 kilometara na čas.

Tokom vožnje, tobogan barem jednom ima spust pod 90 stepeni u toku kog putnici osećaju slobodan pad. Oni koji se osmele da isprobaju ovu vožnju, iskusiće i okretanje gore-dole praćeno polukolutovima, nakon čega se avantura nastavlja u suprotnom pravcu. Upravo zbog te kombinacije visine i brzine, kao i zbog obaranja rekorda vertikalnog spuštanja i ostalih vratolomija, ovaj tobogan važi za najviši i najbrži tobogan na svetu.