foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Lakim koracima do petice sa zvezdom

Foto: www.arhiva.alo.rs 

Branko Radičević je autor čuvene izreke: „Od kolevke pa do groba, najlepše je đačko doba“. To potvrđuje i svako ko se pridržavao pravila o učenju pa je imao vremena i da uživa u vanškolskim aktivnostima. Evo nekoliko korisnih saveta kako da učenje bude efikasno a ne i naporno.

Pre svega, potrebno je obezbediti osnovne uslove za učenje – dovoljno svetlosti, umerenu temperaturu i provetrenu prostoriju. Za stvaranje radnih navika veoma je važno i učenje u isto doba dana, na istom mestu, u sedećem položaju, nikako ležeći na krevetu. Takođe, prepun stomak izaziva tromost i pospanost tako da se posle obroka savetuje kratki predah.

Bolje se uči onog dana kada se gradivo sluša, zato je bitno da se posle časova gradivo istog dana i ponovi. Stručnjaci su utvrdili da se najbolje uči ujutru od 9 do 11 i posle podne od 3 do 5 sati, tako da u zavisnosti od toga kada ideš u školu, najbolje je da biraš ove termine.

Učenjem sa pauzama postižu se bolji rezultati nego kada se uči neprestano. Zato je najbolje da se gradivo podeli na celine, a u pauzama se preporučuju telesne vežbe radi boljeg razmišljanja. Naučeno gradivo najpoželjnije je ispričati drugu ili roditeljima. Kasnije se bez teškoća to može ispričati i pred nastavnikom.

Važno je uvek glasno čitati gradivo i sebe čuti. Na taj način se najlakše shvati koji deo ti je jasan a koji ne, jer ćeš uvek naglašavati onaj koji si bolje usavršio. Naslove i podnaslove knjige treba shvatiti kao pitanja na koje treba pronaći odgovore. Prilikom učenja petinu vremena utroši na čitanje štiva, a ostatak na preslišavanje.

Neredovnim učenjem pred proveru znanja ne samo da ćeš sa većim naporom postići manji uspeh, već ćeš uskoro zaboraviti i to „naučeno“. Uvek je bolje učiti redovno i manje, nego čekati poslednji dan. Naravno, čim osetiš umor, prestani sa učenjem.

Uz ove savete, spremni ste za efikasno učenje. A sad, knjige u ruke i srećno!