foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Igrajmo se napolju


Foto: nadlanu.com

Sve veći broj mališana danas svoje slobodno vreme provodi „online“ na društvenim mrežama, igrajući kompjutrerske igre, gledajući ponekad i neprimeren program na televiziji. Veoma je važno kako deca to vreme koriste i za šta. Iako je internet veoma koristan, ipak je lepše i zabavnije igrati se sa drugarima napolju. Pored toga što je zdravo, vreme provedeno napolju, u igri i druženju sa vršnjacima može da omogući deci da se bolje upoznaju sa dečakom ili devojčicom iz komšiluka i opet, iz te igre, mogu da se rode duga, životna prijateljstva. Pored gotovo obaveznog fudbala, košarke i odbojke leti, i grudvanja i sankanja zimi, ovo su još neke od igrara koje bi vam mi preporučili.

Između dve vatre

Podelite se u dve ekipe, svaka ekipa ima jednog kapitena (plavi i crveni), potrebna vam je lopta za odbojku, ili neka druga laka lopta, a igrate se na travi ili negde gde ima dovoljno mesta. Plavi kapiten stoji ispred crvene ekipe, a crveni kapiten ispred plave ekipe, kapiteni naizmenično bacaju loptu kako bi pogodili članove suprotnog tima. Treba da se potrudite da izbegnete pogodak, a ukoliko uhvatite loptu, možete da gađate igrača suprotnog tima. Na kraju, pobeđuje ona ekipa, koja ima najveći broj „nepogođenih“ članova.

Klikeri

Postoji nekoliko pravila za igranje klikerima, jedno od pravila je da na zemlji napravite rupu (tako što ćete stati na kliker ili je napraviti uz pomoć dinara) i povući liniju nedaleko od rupe koja će označavati mesto sa kog ćete bacati klikere na zemlju. Cilj igre je da prvi ubacite kliker u rupu, a kako bi to što pre uradili, površina za igru ne treba da bude jako velika. Najmanji broj učesnika je dva, maksimalan broj ne postoji. Zabranjeno je da se kliker „vuče“, odnosno, da prst kojim gurate kliker vučete po zemlji (dodir sa klikerom mora da bude kratak). Treba napomenuti da različiti klikeri imaju razlilčitu vrednost, te polsus vredi dva obična klikera, džomber i točkander tri, papagaj 50, glorija sto. Dok soder vredi jedan običan kliker. Zbog toga, kada igate sa nekim ko ima, primer, Džombera, vi za njega bacate svoja tri klikera. Ukoliko hoćete da se takmičite sa drugarima, možete da se dogovorite da onaj koji pobedi osvaja klikere koji su bili u igri.

Žmurke

Jedna od omiljenih igara svakog deteta, igra se tako što jedna osoba žmuri (dogovorite se ko će prvi da žmuri), tako što će da se nasloni na zid ili drvo, prekrije oči dlanovima i broji, dok se ostali igrači ne sakriju. Prvi koji bude pronađen žmuri u narednoj partiji, osim ako poslednji ne dođe na mesto od kog je tragač počeo sa traženjem i izgovori „Puj spas za sve nas!“. Tada ista osoba žmuri još jednom. Najbolje je igrati po mraku, ali ukoliko ste vešti u skrivanju, možete da se igrate i tokom dana.