foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Kako napraviti hranilicu za ptice

Foto: www.animalprotect.org

Stigla je zima. Neke ptice nisu otišle u toplije krajeve u potrazi za lepšim vremenom, pa imaju veliki problem da prikupe dovoljno hrane kako bi preživele. Pomozite im i napravite sami hranilicu za njih. Dobro ćete se zabaviti, a biće vam i pravo zadovoljstvo da ih gledate kako se vesele okupljaju.

Za izradu hranilice potrebni su vam: plastična flaša, dve varjače ili drvene kašike, skalpel, šraf i kanap.

Na plastičnoj čaši iscrtajte četiri kruga (kao što vidite na slici). Oni bi trebalo da budu jedan preko puta drugog. Skalpelom pažljivo isecite rupe i kroz njih provucite dve varjače. Otvori moraju biti širi od obima varjače, kako bi hrana ispadala u širi deo varjače. U flašu sipajte hranu. U zatvarač flaše uvrnite mali šraf, kroz koji ćete provući kanap. Kada napunite flašu, okačite je na pogodno mesto, gde ptice obično sleću. To može biti i vaša terasa, dvorište ili neki park.

Ako ste uspeli, pročitajte nekoliko saveta koji će vam pomoći da hranilicu pravilno održavate.

Morate redovno menjati hranu ukoliko je mokra ili smrznuta ili je nema više. Hranu morate ostavljati svakodnevno, jer ptice mogu uginuti ukoliko ne ostavite hranu na koju su već navikle da je tu. Pazite da visina bude odgovarajuća, da mačke ili neke druge životinje ne mogu da dođu do nje.

Najlošija hrana je hleb. Postoje ptice mesojedi, one koje meso ne jedu i one koje ishranu upotpunjuju različitim namirnicama. Treba ih podjednako hraniti, pa tako vodite računa da hrana bude raznovrsna. Ukoliko kombinujete nekoliko vrsta hrane, društvo na vašoj hranilici biće veselije. Dakle, razne semenke, kuglice od svinjske masti u koje su utisnute semenke i malo voća idealna su ponuda za ptičice. Hranu možete pripremati sami ili je gotovu kupiti.