foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Zašto je dobro biti folkloraš

Foto: www.facebook.com/kud.branko.radicevic

Pored fudbala, košarke, rukometa i mnogih drugih sportova, folklor je takođe fizička, ali i vrsta umetničke aktivnosti kojom svako dete može da se bavi. Folklor je, zapravo, očuvanje naše tradicije, igara, običaja i pesama u jedinstvenoj narodnoj nošnji koje su se nekad igrale, pevale i nosile i koje su prikazane kroz uvežbane koreografije.

Mnoga deca se upisuju na folklor radi druženja i čestih putovanja. Ono što je još bitnije je da tom igrom svako dete razvija svoje motoričke sposobnosti uvežbavajući i učeći različite korake i pokrete, a zbog prateće muzike i pesme pojačava se i sluh i stvara osećaj ritma, što je vrlo korisno. Takođe, pravilno držanje tela veoma utiče na razvijenost deteta.

Igrači dobijaju priliku da postanu solisti u igri i pesmi, što znači da se mogu istaći i tako imati bolji javni nastup. Postoje i nastupi takmičarskog karaktera u kojem svako može biti učesnik. 

Folklor okuplja dečake i devojčice zajedno, za razliku od drugih aktivnosti. Najbitnija od svega je, ustvari, ljubav prema igri i pesmi koju će sigurno osetiti svako dete koje se bude odlučilo na to, a mnoge ta ljubav zadrži duže u ovom svetu umetnosti.