foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Zašto treba da čitamo knjige?

Foto: www.economy.rs

Možda nam se čitanje lektira i knjiga često čini dosadno. Pored škole, treba izdvojiti vreme za čitanje, ali bismo radije seli za računar i igrali igrice, gledali televiziju ili radili bilo šta sem ovoga. Možda niste znali, ali je mnogo bitno početi sa čitanjem još kao dete. Postoji bezbroj pozitivnih načina na koje knjige utiču na razvoj dece.

1) Usvajanje novih reči

Čitanje je najbolji način da naučite nove reči i širite svoj rečnik. Ne morate da čitate školsku lektiru, već možete sami da birate knjige. Veliki je izbor žanrova; to mogu da budu zanimljive priče, naučna fantastika, humoristične knjižice – svaka od ovih će obogatiti vaš rečnik na jedinstven način. Jednom kada pročitate i naučite nešto iz knjige koju ste pročitali, nikad nećete zaboraviti.

2) Zabavno je

Postoji bezbroj zabavnih knjiga koje možete da izaberete. Možete da čitate više žanrova, dok se ne odlučite koji vam se najviše dopada. Najzanimljivije i najlepše kod čitanja jeste to što možete da zamišljate dešavanja. Sami gradite mali svet u svojoj glavi, zamišljate likove, kako oni izgledaju  i imate čitavu priču predstavljenu na svoj način, kako vi želite. Pored toga, ponekad će vas priča toliko zainteresovati da nećete moći da je sklonite sa strane, a knjigu ćete pročitati u jednom dahu. 

3) Čitanje opušta

Posle dugog i napornog dana u školi samo želite da legnete i odmorite se. Čitanje je odličan način za to. Koncentrisaćete se samo na dešavanja u knjizi i zaboraviti na sve ostalo.