foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Samolepljive sličice - dečiji „album za slike”

Foto: www.nydailynews.com

Veliki odmor može da se iskoristi za viju, lastiš, užinu, završavanje domaćeg zadatka, ali i za prikupljanje onih sličica koje ti nedostaju da popuniš album. Bilo da se radi o omiljenim sportistima, glumcima, pevačima, filmovima ili crtanim junacima gotovo da nema deteta koje barem jednom nije sakupljalo samolepljive sličice. Kako su nastale te sličice koje su uveseljavale detinjstva miliona dece širom sveta?

Od početka sličice uopšte nisu bile namenjene deci. Prve samolepljive sličice bile su od katrona i prodavci su ih pakovali u prodavnicama uz određene proizvode u 18. i 19. veku, a služile su kao reklama. Najpoznatije takve sličice bile su one koje su lepljene na kutije cigareta, što je bilo posebno moderno krajem 19. veka, kako bi se povećala prodaja cigareta i privukao što veći broj ljudi. Kasnije su sličice počele da se ubacuju i u pakovanja žvakaćih guma.

Nakon Drugog svetskog rata prvi put se javljaju sličice kakve danas poznajemo. Kompanija "Tops" proizvela je 1951. seriju sličica za američku bejzbol ligu koja u potpunosti podseća na današnje sličice – u svakom pakovanju se uz žvaku nalazilo i pet ili šest sličica pravilnog četvorougaonog oblika, sa imenom i detaljima o igraču, kao i sa podacima na poleđini. Pored sportskih, proizvodile su se i sličice poznatih ljudi, crtanih i filmskih junaka. Trideset godina kasnije, 1981, odlukom da se samolepljive sličice konačno više ne prodaju uz žvake već samostalno, one postaju popularne u čitavom svetu i dobijaju status kakav danas znamo.

"Tops" i "Panini" su trenutno najpoznatije kompanije samolepljivih sličica na svetu, a među najpopularnijim vrstama sličica svakako se nalaze sportske i one koje su u vezi sa crtanim filmovima, te deca danas uživaju u prikuljpanju sličica o crtanom filmu "Mia i ja", "Zaleđeno kraljevstvo", fudbalskoj Ligi šampiona i mnogim drugim. Pored toga što pružaju odličnu zabavu, albumi i sakupljanje samolepljivih sličica mogu biti i unosan biznis. Kolekcionari i vlasnici starih albuma, ukoliko su dobro očuvani, mogu za njih zaraditi ogromne svote novca, čak do nekoliko stotina hiljada dinara.

Zato sledećeg puta budite još oprezniji i koncentrisaniji kada se budete „fuljali” ili jednostavno menjali, popunite što više albuma i dobro ih čuvajte! Ako ne zbog toga da biste ih jednog dana unovčili, onda bar zbog toga što je svaki album jedna slika vašeg detinjstva.