foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Šta kad vas društvo odbaci?

Foto: www.roditelji.me

Svako od nas želi da bude prihvaćen u društvu, jer se tada osećamo lepše i prijatnije. Ali i pored našeg velikog truda i lepog ponašanja u školi, uvek se može desiti da nas neko prosto odbaci i počne ružno da se ponaša prema nama. Predložiću vam nekoliko saveta ukoliko dođete, ili ste baš sada u sličnoj situaciji. 

Prvo i najvažnije je da nikada ne zaboravite ko ste vi, da naučite i znate da ste vi posebni baš onakvi kakvi jeste i da niko nema pravo da vas rastužuje. Iako se u tom trenutku osećate veoma povređeno i tužno – nemojte se povlačiti u sebe. Ako vas je neko od prijatelja povredio rečima, rekao vam nešto ružno i veoma vas rastužio ili možda i rasplakao – pričajte sa nekim o tome. Pričajte sa mamom, tatom, sestrom, nekim prijateljem i izbacite te negativne emocije iz sebe. Možda kroz priču i nečije savete shvatite u čemu je problem i i tek kada se smirite – priđite tom prijatelju koji vas je povredio i pitajte ga kako možete rešiti problem. Možda je i on posle nekog vremena pričao sa nekim i shvatio da je pogrešio. Uvek treba imati strpljenja i ne odgovarati nasiljem i ružnim rečima, jer to može doneti samo još veće probleme. 

Ukoliko vas neko maltretira i zlostavlja – nemojte ćutati niti jedan jedini dan. Recite svojim roditeljima i učitelju/ici i nemojte da se plašite, jer na svetu će uvek biti dobrih i loših ljudi, a vi budite ona dobra strana, ono dobro dete. Nikada ne prećutkujte nasilje, jer će vas uvek neko rado saslušati i pomoći vam. Ukoliko to ne učini prva osoba kojoj se obratite, obratite se još jednoj i tako sve dok pravda ne bude izvršena. Vi imate pravo da imate mir i da budete srećni.

Ponekad je dobro ispitati i sebe i svoje ponašanje, jer dešava se često da i mi grešimo, a da to ne znamo. Nemojte se opterećivati ukoliko se neki prijatelji udaljavaju od vas, jer smo svi različiti i možda vi stvarno ni ne treba da se družite. Oni nisu jedini drugari, ima ih u školi još mnogo koji bi voleli da se druže sa vama. Zato bez brige, usmerite svoju ljubav i pažnju na drugare koji vas vole i tada ćete znati da nikada niste sami i da je život zaista lep.