foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Sve je započeo jedan miš

Foto: www.cartoonbros.com

Najpoznatiji Diznijev junak, ali i simbol našeg detinjstva Miki Maus je ovog meseca napunio čak 88 godina. I za sve to vreme, mišić sa belim rukavicama i crvenim pantalonama se ništa nije promenio. Samo je postao popularniji i moderniji, a kroz vreme je prikupio gomilu drugara kao što su Mini Maus, Paja Patak, Pluton, Šilja i drugi. Nastanak Mikija dugujemo Voltu Dizniju, pa da krenemo iz početka i vratimo se u 1928. godinu.

Volt Dizni je američki režiser i upravo on je nacrtao Mikija, a za uzvrat on mu je doneo ogromnu slavu čim se prvi put pojavio. Dizni je imao 27 godina kada je kreirao mišića i do kraja života ovog režisera Miki je ostao njegov prepoznatljiv znak, kao i cele Dizni kompanije. On je zvanično rođen 18. novembra 1928. godine i prvobitno ime mu je bilo Mortimer. Zanimljivo je da se ovo ime nije svidelo Diznijevoj ženi jer je bilo komplikovano, dok je Miki zvučalo zabavno i lako.

Miki se prvi put, službeno, pojavio u crtanom filmu „Parobrod Vili“ koji je ujedno i jedan od prvih zvučnih animiranih filmova koji je bio crno-beli.  A već 1935. naš omiljeni junak se pojavljuje u boji, u crtanom filmu „Koncert benda“.