foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Kako smo se nekad igrali?

Foto: www.nadlanu.com

Igre koje su obeležile detinjstvo naših roditelja, starijeg brata ili starije sestre, danas ne mogu da se instaliraju na „pametnim“ telefonima ili da se igraju kod kuće ispred kompjutera. Za njih je bilo potrebno malo kreativnosti, lepo vreme i drugari iz ulice. Evo nekoliko najpoznatijih igara.

Žmurke

Ova igra se obično igra predveče. Jedno dete stoji uz drvo ili zid i broji do 100, a ostala deca se za to vreme kriju. Nakon odbrojavanja, onaj koji žmuri kreće u potragu za drugarima uz opasku „Ko se nije sakrio magarac bio, triput žmurio“. Dok ih traži, druga deca treba da budu brza i „zapljunu“ drugara koji je žmurio, a ako nekoga vidi trči do mesta na kojem je brojao i izgovora njegovo ime što samim tim znači da je on ili ona sledeći koji žmuri. 

Šuge

Jedno od dece se odredi ko će da bude „šuga“ i njegov cilj je da stigne drugog, da ga pipne. To drugo dete kreće da juri ostale, i tako u krug, sve dok ne ponestane daha.

Između dve vatre

Igra se igra sa loptom, a cilj je da učestvuje što više dece. Deca se rasporede tako da sa jedne strane bude njih pet, šest a isti broj igrača bude u drugoj ekipi. U sredini između dve grupe dece nalaze se deca koja pokušavaju da uhvate loptu ili da je izbegnu. Ako lopta nekoga
pogodi, on ispada i tako sve dok svi ne ispadnu iz igre.