foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Učenje uz slikovnice

Foto: www.malaradionicamaste.wordpress.com

Slikovnice su knjige za decu sa ilustracijama. U ovim knjigama tekstovi i ilustracije su usklađeni, pa je priča uvek ispraćena slikama. U slikovnicama su predstavljene razne priče uz koje učimo da čitamo i opažamo svet oko sebe. One podstiču i našu kreativnost i maštu, pa tako učimo i mi da crtamo.

Deca zapažaju slike pre govora pa uz ovakve knjige kroz zabavu učimo slova i pisanje, da bi razumeli tekst pored svake ilustracije. 

U ovim malim knjigama možemo videti i pročitati različite zanimljive priče koje učimo sa roditeljima i u vrtićima. Često su to priče o prirodi, životinjama, igračkama i deci. Slikovnice su naše prve knjige uz koje učimo da pravimo razliku između domaćih i divljih životinja, o stvarima koje viđamo u našim domovima i na ulici, o prirodi, a takođe i o našim vršnjacima. 

Ove ilustrovane priče mogu biti napravljene i trodimenzionalno, pa često možemo naći slikovnice u kojima su kućice na kojima možemo otvoriti prozore ili vrata i zaviriti u unutrašnjost. Za decu koja nauče da čitaju postoje slikovnice u kojima je odslikana bajka, pa uz takve duže priče učimo da razmišljamo i povezujemo stvari.