foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Gledajte dečje serije uz koje su odrastali vaši roditelji

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: www.mojpedijatar.co.rs

Više puta ste od svojih roditelja čuli kako je nekada bilo bolje i kako su oni živeli u nekom lepšem vremenu. Nažalost, ne postoji vremeplov mašina kojom biste to proverili da li je zaista tako bilo. Ipak, nesumnjivo su bile bolje dečje serije i emisije.

U vreme kada su vaši roditelji bili mali, pre 30 ili 40 godina, Televizija Beograd bila je posvećena školskom programu i imala je velik broj dečjih serija. Deca su tada mogla da gledaju „Neven“, „Metlu bez drške“, „Na slovo, na slovo“, „Kockicu“, „Priče iz nepričave“, „Muzički tobogan“, „Čik pogodi ko sam“. Mnoge od njih bile su igrane serije u kojima su glumili poznati glumci i glumice, u njihovo stvaranje ulagano je puno vremena i novca, te je jasno zašto su imale pažnju najmlađih. Danas su one dostupne na jutjubu (youtube) gde možete da ih gledate.

„Neven“ je jedna od prvih dečjih emisija koja je rađena po motivima lista „Neven” poznatog pesnika za decu Jovana Jovanovića Zmaja. Uz ovu emisiju možete da se zabavite, ali i naučite nešto novo kroz rubrike „Nevenove novosti, „Škola života“, „Čika Jovina pošta“, „Nemi film“. I nemojte da se iznenadite, „Neven“ je rađen u crno-beloj tehnici, što znači da ćete samo te dve boje moći da vidite. Prvu epizodu pogledajte OVDE.

U igranoj seriji „Metla bez drške“ moći ćete da uživate u avanturama glavnih junaka, dečaka Zlatka i njegovog druga Duška i devojčica Sofije i Brankice. Dečaci se zabavljaju ljubimcima iz prodavnice kućnih ljubimaca „Veselo majmunče“, devojčica Sofija odlazi na časove violine i stranih jezika, dok razmažena devojčica Brankica svakodnevno traži od mame da ispuni sve njene želje. U sve to umešane su komšije, posebno komšinica Dušica koja deci pravi kolače. Prvu epizodu možete pogledati OVDE.

Slova, azbuku i možda neke nove reči možete učiti uz muzičko-edukativnu emisiju „Na slovo, na slovo“. Junaci Mića, odnosno glumac Milutin Tatić koji je uradio nekoliko radijskih i televizijskih emisija za decu, lutka Aćim i klovn Ostoja prolaze kroz različite situacije učeći decu lepom ponašanju, pesmicama i druženju. Novu verziju ove serije, koja potiče još iz 1971, pre nekoliko godina uradila je Radio televizija Srbije (RTS), te možete gledati i moderniju verziju OVDE.

Danas televizijske kuće nemaju takav dečji program. Dečjih emisija je malo, u njih se ne ulaže dovoljno ljudi, novca i vremena, te nezainteresovanost dece za njih ne iznenađuje. Istina je da su tome doprinele i društvene mreže i jutjub (youtube) koji odvlače mališane sa tradicionalnih televizijskih kanala. Školki program sada, između ostalih, možete pratiti na dve televizije „Plava ptica“ i „Svet je bajka“ na prvom programu RTS-a i „Nacrtaj mi priču“ na Radio televiziji Vojvodine (RTV). Uporedite ove sa onim starim serijama i recite roditeljima kada je bilo bolje.