foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Razmišljajte kao novinar

23897540 1552371308161483 298422000 n

Foto: www.pixbay.com

Mnogi od vas u toku dana čuju, vide, ili pročitaju barem jednu novost u medijima. Bilo da je u pitanju internet, televizija, radio, ili pak novine, za svakodnevne informacije koje dobijamo zaslužni su novinari. To su ljudi koji nas informišu o svetu oko nas, koji su na strani pravde i istine, i od kojih može mnogo da se čuje i nauči.

Kada je novinarstvo u pitanju, bitno je znati i sledeće: novinari su često sumnjičavi. To znači da, pre nego što nam nešto saopšte, proveravaju po nekoliko puta ono što su čuli. Oni zaključke donose tek kada se o situaciji ili problemu raspitaju na više strana.

Često ste slušali bajke uz koje ste odrastali, i možda ih se i danas rado prisećate. Zanimljivo je da su novinari, iako su bajke poučne, sumnjičavi i kada su one u pitanju.Tvorci bajki kao što su Braća Grim i Hans Kristijan Andersen ispričali su nam priče uglavnom iz ugla dobrih likova, dok likove poput Kapetana Kuke, Kruele de Vil, ili veštice Ursule prihvatamo kao zle, iako nismo čuli njihovu stranu priče.

Da li ih onda treba proglasiti zloćama, ili treba saznati da li su i zbog čega bili takvi? Na ovakva pitanja novinari traže odgovor, pre nego što sa sigurnošću potvrde istinitost neke priče koju nam saopštavaju. Možda bi bajke drugačije izgledale da se u njih mimo piščeve želje ušunjao i jedan novinar, ali, to nećemo saznati. Nije moguće pitati likove, a ni same autore bilo šta u vezi sa ovim.

Ipak, postoji nešto što zasigurno možete da uradite.Maćehe, veštice, vukovi i kapetani su svuda oko nas. Ukoliko mislite da poznajete nekog takvog, trudite se da budte kao novinari. Priđite im, pružite im šansu da kažu kako se osećaju i zbog čega se tako ponašaju, pre nego što ih zauvek proglasite zlim likovima vaše svakodnevne bajke.