foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Pouke braće Grim

bajke brace grim

Foto: www.knjiga.ba

Bajke braće Grim su pored Diznijevih priča jedne od najpoznatijih napisanih za decu. One nas uvek uče nečemu dobrom i svaka ima neku poruku. U svakoj bajci krije se nekoliko likova koji imaju slične godine ili čak probleme kao i mi. Kroz najlepše priče za decu možemo naučiti svašta i to upotrebiti u svakodnevnom životu.

Pepeljuga
I pored zle maćehe i polusestara, koje su joj stalno želele zlo, Pepeljuga uz pomoć vile i svojih prijatelja, ipak uspeva da ode na bal. Iako je čarolija trajala samo do ponoći, Pepeljuga je imala najlepše veče, koje je kasnije dovelo do udaje za princa. U ovoj priči možemo naučiti da i pored svih teških trenutaka u životu, moramo biti uporni i preći sve prepreke kako bismo došli do cilja.

Uspavana lepotica
U ovoj priči, kao i kod Pepeljuge, ljubomora je loša osobina. Zla vila, koja nije bila pozvana na veselje, začarala je Auroru da se ubode na vreteno kad poraste, ali su je dobre vile spasile i učinile da samo padne u stogodišnji san. Dobro uvek pobeđuje loše, a Auroru na kraju spasava princ. Da nije bilo dobrih vila koje su bile prave prijateljice princeze, ništa se ne bi lepo završilo.

Ivica i Marica
Ova priča nas uči da treba najviše da se oslanjamo, da čuvamo i brinemo o svojoj porodici. Brat i sestra su najveće blago, i ako se oni dobro slažu, zajedničkim snagama mogu sve, pa čak i da pobede zlu staru vešticu kao što je u ovoj priči.

Crvenkapa
Ono što nam roditelji govore, i uče nas odmalena, je to da ne pričamo sa neznancima. Crvenkapa je pravi primer za to, jer je ne slušajući mamu, na putu do bakine kuće počela da razgovara sa zlim vukom. Vuk je iskoristio dobrotu devojčice i pretvarao se da joj je prijatelj, iako je samo želeo da je pojede.