foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Ograničite vreme uz kompjuter i televizor

Foto: www.amazonaws.com

Činjenica je da živimo u doba kada smo svakodnevno okruženi elektronskim uređajima. Danas su deca od rođenja izložena zračenju iako je takav život pre dve-tri generacije bio potpuno nezamisliv. Zato lekari deci savetuju da ograniče svoje vreme pred ekranima.

Prema istraživanjima, prosečan osnovac dnevno provede između sedam i osam sati na nekom od uređaja, što nije dobro. Zato je najbolje da sami ili uz pomoć roditelja rasporedite vreme između učenja i kompjutera ili televizije. Ključno je da ne bude odstupanja od tih pravila. Probajte da zamislite da vam kompjuter ili televizija budu nagrada za dva sata učenja. Važna je igra, ali učenje mora imati prioritet.

Naučnici savetuju da televizor i kompjuter kao i bio koji drugi uređaj bude ugašen za vreme jela. Višesatno izlaganje ekranu slabi vid, a predugo sedenje loše utiče na kičmu. Vreme se uvek može provesti mnogo kvalitetnije. Recimo uz neku knjigu ili igrajući neki sport. Ili jednostavno - šetajte. Zato, loptu u ruke i uživajte na svežem vazduhu.