foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Koji kućni ljubimac je pravi izbor za tebe?

macka i pas2

Foto: www.veterinaijosponesto.wordpress.com

Usvajanje kućnog ljubimca je veoma uzbudljivo i korisno iskustvo. Imati ljubimca znači imati pravog prijatelja. Ako kao većina dece i ti voliš životinje i želiš da se brineš o jednoj (ili više njih), dobro razmisli koji ljubimac je pravi izbor za tebe.

Ako si odgovorna osoba i neko ko ima dosta slobodnog vremena i energije, možda je najbolji izbor za tebe pas. Psi su najverniji kućni ljubimci i jako su vezani za svog gazdu, ali zahtevaju puno pažnje. Vole da trče i skaču, pa su odličan izbor za one koji se bave sportom jer možete da trenirate zajedno. Sa psom ti nikada neće biti dosadno i uvek će moći da te oraspoloži.

Ukoliko slobodno vreme najradije provodiš kod kuće, a želiš ljubimca sa kojim možeš da se igraš i maziš, razmisli o usvajanju mačke. Mace vole da se maze i izležavaju, pa će se dobro slagati sa vlasnicima sličnih osobina. Pomalo su svojeglave, i veruje se da imaju umirujuće dejstvo na ljude.

Ako voliš male životinje i ne želiš preveliku obavezu, odaberi nešto poput hrčka, morskog praseta ili patuljastog zeca. Oni su zanimljivi za posmatranje, možeš da ih maziš, pa čak i da se igraš sa njima. Nisu zahtevni poput mačke ili psa.

Za one koji imaju puno obaveza kao što su treninzi, časovi jezika i slično a ipak žele kućnog ljubimca, jedan od boljih izbora su ribice. Ne možes ostvariti fizički kontakt sa njima ali su vrlo lepe za videti. Postoji mnogo vrsta ribica pa ti akvarijum uvek može biti šaren.

Usvajanje životinje je plemenit čin. Pre usvajanja obavezno razgovaraj sa članovima svoje porodice, jer svaki ljubimac zahteva različitu negu, prostor, a njegovo izdržavanje košta, pa prilagodi izbor ljubimca uslovima koje ti i tvoja porodica imate. Obavesti se o pravilnoj nezi svog ljubimca u prodavnici malih životinja, kod drugih vlasnika, pa i na internetu kako bi mu omogućio što lepši život. I najbitnije od svega, voli ga svim srcem jer će on to osetiti, i uzvratiće ti ljubav, a taj osećaj je neprocenjiv.