foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Čitanje je uživanje

Izvor: www.google.com

"Nema potpunije proživljenog dana našeg detinjstva, od onog koji smo proveli sa omiljenom knjigom", izjavio je francuski pisac Marsel Prust. Nekada, ne tako davno, čitanje je bilo popularnije od kompjutera i televizora koje danas toliko volimo, jer nam čitanje dopušta da odlutamo i u mašti upoznamo mnogo ljudi i mesta.

Knjige nam pomažu da razvijemo maštu, kreativnost, ali i da naučimo kako da se lepo izražavamo i ponašamo. Lektire su knjige koje nas umeravaju da odrastamo na pravilan način, pa iako nam se čine kao naporna obaveza, one nam pomažu u mnogo čemu.

Lektire služe da obogate vaš rečnik, da vam pomognu da razumete razliku između dobrog i lošeg, ali i da vas usmere ka tome da bolje razumete i ostale predmete koje učite u školi. Verovali ili ne, čitanje knjiga pomaže vam i da bolje uradite test iz matematike, jer se vaš mozak razvija u brojnim poljima. Ljubav prema lektiri razviće se kada lektiru ne budete gledali samo kao obavezu. Učitelji i učiteljice sa razlogom su odabrali baš Miku Antića, Jovu Jovanovića Zmaja i Desanku Maksimović, jer su to knjige pisane da bi vama kao đacima pomogle. Čitanje epskih pesama pomaže vam da razumete istoriju svoje zemlje i to kako se nekada govorilo, a čitanje lektira kao što su Dečaci Pavlove ulice Ferenca Molnara ili Romeo i Julija Vilijema Šekspira pomažu vam da upoznate i način na koji se živelo u drugim vremenima i sredinama.

Kada vam teško padne misao da vas čeka čitanje lektire u školi, setite se koliko ste bili srećni i ponosni na sebe kada ste pročitali neku knjigu. Imali ste želju da se pohvalite roditeljima i prijateljima, a i osećaj je bio lepši nego kada ste sedeli ispred umarajućeg svetla kompjutera, zar ne? Kada zavolite lektire, poželećete da čitate sve više i više, stvorićete u sobi svoju malu biblioteku u kojoj će se kriti svi vaši novi prijatelji i prijateljice, junaci i junakinje. Najbolje od svega je to što ćete toj knjizi uvek moći da se vratite i jednog dana se prisetite koliko ste uživali upoznavajući svet kroz vaš svet mašte.