foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Šta se to sa mnom događa?

 

Pubertet je vreme kada se dečacima i devojčicama dešavaju nagle promene u fizičkom izgledu i u ponašanju. To je period između detinjstva i mladosti kada deca polno sazrevaju i polako prelaze u svet odraslih. Kroz pubertet prolazi svako dete, najveći broj dece kroz pubertet prolazi između desete i petnaeste godine.. Tokom puberteta deca se osećaju drugačije i često burno reaguju.

Kod dečaka se u pubertetu telo naglo razvija, jačasju mišići, širi se grudni koš i dolazi do mutiranja glasa. Počinje rast dlaka u stidnom predelu, ispod pazuha, na grudima, licu i nogama. Testisi i penis se povećavaju, pojavlju se erekcije. Erekcija je podizanje, uspravljane muškog polnog organa. Dolazi do pojačanog lučenja polnih hormona (testosterona) usled čega neki dečaci postaju agresivniji.

Kod devojčica se u pubertetu razvijaju grudi, zaobljuju se bokovi, počinju sa rastom dlake ispod pazuha i na stidnom predelu, počinje menstruacija. Menstruacija je naziv za krvarenje iz polnog organa koje traje nekoliko dana i ponavlja se svakog meseca. Dobijanjem prve menstruacije devojčice postaju spremne za reprodukciju. Pre svake menstruacije devojčice mogu osetiti bolove u stomaku i grudima, pojavljuju im se bubuljice, neke devojčice su tada nervozne, a neke previše osetljive. Redovna menstruacija je kad je devojčica dobije na svakih 28 dana, moguće je variranje od nekoliko dana. U početku, sasvim je normalno da kod nekih devojčica nisu redovne, često zavise od nepravilne ishrane i fizičke aktivnosti. Kod seksualno aktivnih devojčica, odsustvo menstruacije može da znači trudnoću. Za vreme menstruacije mogu se koristiti higijenski ulošci i tamponi.

Pored vidljivih fizičkih promena i kod dečaka i devojčica, javljaju se i druge promene. Pubertetlije često menjaju raspoloženje, burno reaguju, opada im koncentracija za vreme časova, beže od obaveza, brzo se naljute, misle da ih roditelji i učitelji ne razumeju i zato im se često suprotstavljaju. Neka deca se stide pubertetskog perioda, povlače se u sebe, depresivne su i emotivno nestabilne.

Iz radoznalosti u pubertetu deca često eksperimentišu sa cigaretama, alkoholom i drogama, neki prerano, i bez osnovnih saznanja o zaštiti stupaju u seksualni odnos koji može da dovede do trudnoće i opasnih polnih bolesti. Ovakvim ponašanjem deca često stvaraju mnoge probleme. Kada uđete u pubertet, ako još niste, da bi ste izbegli probleme potrebno je da pričate sa roditeljima o svemu, požalite im se ako postoji problem i zajedno ga rešite. Izbegavajte svađe sa roditeljima. Za sve što vam nije jasno o pubertetu raspitajte se kod starijih osoba koje su kroz to već prošle.