foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Svirajte bez instrumenata

Fotografija za sajt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: www.aliceinwonderband.com

Pucketanje prstiju, ritmičko tapšanje i udaranje stopalima o pod su samo neki od načina na koje se može praviti muzika telom. Sve što je potrebno jeste mašta i saradnja, a radionica ritmičke školice Detlići u Novom Sadu pomaže deci da nauče kako da zajedno sviraju bez instrumenata.

Trener radionice Marko Dinjaški je profesionalni bubnjar, a bubanj je zamenio rukama i nogama, koje koristi kao udaračke instrumente. On navodi da za učestvovanje u radionici nije potrebno predzanje i iskustvo, a da se pored muzičkih, razvijaju i druge veštine.

- Deca se sjajno zabavljaju dok isprobavaju da proizvedu zvukove koristeći svoje telo i glas, kroz muzičke igre u kojima razvijaju memoriju, ali i samopouzdanje - kaže trener.

Dinjaški objašnjava da rad u grupi pomaže deci da se oslobode straha, zato što vide da i drugi greše, kazne ne postoje i uvek se može pokušati ponovo. U grupi su svi jednaki, dečaci i devojčice uče jedni od drugih i svi zajedno pokušavaju da što bolje izvedu pesmu. 
Ko želi, ima priliku da pokuša sam da odsvira nešto, ali podrška orkestra koji čine drugari sa radionice je uvek tu da pomogne. Čak su i roditelji dobrodošli da učestvuju ako žele, a u tom slučaju mogu sa decom zajedno kod kuće da vežbaju i da se takmiče u tome ko je bolji svirač bez instrumenta.