foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Igre koje smo zaboravili

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: www.clipartstation.com

Nagli razvoj tehnologije doprineo je da se slobodno vreme provodi uz kompjuterske igrice, mobilne telefone i tablete. Samim tim, deca se ređe igraju napolju, pa su neke tradicionalne zanimacije zaboravljene. Mi vas podsećamo na nekoliko igara koje možete uvrstiti u svoju zabavu.

Lastiš

Za ovu igru, jedino što vam je neophodno jeste lastiš i dva-tri saigrača ili saigračice. Jedan od zanimljivijih načina preskakanja ove gume bio je kada dve ili tri osobe prvo drže oko članaka, pa oko kolena i na kraju vrata. Onaj koji uspe da prevaziđe ovu poslednju visinu, bio je pobednik. Ukoliko u društvu nemate dovoljno osoba za pridržavanje ovog rekvizita, ne brinite! Bandera ili stolica svakako mogu poslužiti kao držači.

Žandari i lopovi

Grupa dece deli se u dva tima. Negativci (lopovi) morali su da se sakriju, a žandari (pozitivci) su imali obavezu da ih nađu. Kada bi neko iz ekipe pozitivaca pronašao i dotakao lopova, bilo je potrebno da kaže: „jedan, dva tri – žandar si ti” i osoba koja je uhvaćena postajala je žaca. Lopovi su, takođe, mogli nekog od žandara privesti u svoju grupu. Pobednička ekipa bila je ona koja pridobije više članova. Za ovu igru, dovoljno vam je samo da budete u dobroj kondiciji.

Klikeri

Na samom početku bilo je potrebno na terenu napraviti rupu u koju će se ubacivati klikeri. Odmah zatim, takmičari i takmičarke bacali bi klikere ka rupi. Pravo na prvi udarac, imao je onaj čiji je kliker bliži rupi ili u njoj. Pobednik je morao da baci kliker što bliže rupi i pogodi kliker protivnika. Pojedinci su, ipak, voleli samo da ih sakupljaju bez takmičenja, ali bilo kako bilo, cilj ovih igara jeste da se okupite sa drugarima i dobro zabavite.