foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Detinjstvo u Africi

Foto: www.africa-facts.org

Foto: www.africa-facts.org

Da li ste se nekad zapitali kako izgleda odrastanje na drugim kontinentima? Neke od najsiromašnijih zemalja sveta nalaze se u Africi. Glad, bolest i nedostatak vode za piće neki su od problema sa kojima se afrička deca susreću gotovo svakodnevno.

Od malih nogu, deca se uče da pomažu u raznim fizičkim poslovima u domaćinstvu. Mnogi od njih bi želeli da idu u školu, ali njihovi roditelji često nemaju dovoljno novca za obrazovanje. Čak i u zemljama u kojima je obrazovanje besplatno, neophodno je obezbediti uniforme, knjige i školski pribor, što je dodatno opterećenje za roditelje. Do najbliže škole neka deca moraju da pešače i po nekoliko sati, pa tako većina mališana u Africi ostaje neobrazovana.

Ipak, loši životni uslovi i siromaštvo ne sprečavaju ih da uživaju u igri sa svojim drugarima. Većina njih nikada nije čula za internet i igračke kakve imaju njihovi vršnjaci iz drugih krajeva sveta. Uz pomoć drveta, kamenja, blata i malo mašte mali Afrikanci sami prave svoje igračke. Muzika i ples su važan deo afričke kulture, a kako nemaju prave instrumente napraviće ih od starih šerpi i materijala iz prirode.

Istina je da mnoga afrička deca nemaju osnovne uslove za život, ali teški uslovi ne znače i nesrećno detinjstvo. Internet i skupe igračke im nisu potrebni sve dok imaju maštu i muziku koju prave dlanovima. Njihovi široki osmesi i vesela pesma dokaz su da je za sreću zaista potrebno malo.