foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Balet je i za dečake

       

Dečaci danas najviše igraju fudbal i košarku, dok devojčice radije idu na folklor ili balet. Ali, šta ako bi neki dečak više voleo da postane baletan? Verovatno će se mnogi našaliti na njegov račun, a možda će ga čak i nazvati nekim pogrdnim imenom, jer se kod nas sportovi i igre još uvek dele na "muške" i "ženske". Ko je imao sreću da poseti Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu i pogleda predstavu "Grk Zorba", verovatno sada o muškarcima u baletu misli malo drugačije.

Glavnu ulogu u "Grku Zorbi" igra slavni ruski baletan Konstantin Kostjukov. On na sceni izvodi neverovatne plesne korake i izgleda toliko atraktivno da ga ženski deo publike obožava, a i muškarci mu se potajno dive i pomalo mu zavide. Zato na kraju predstave dobija ogromne aplauze, a atmosfera u sali bude pomalo nalik na - fudbalske stadione. Mada bi neko rekao da izgleda smešno u uskim helankama, Konstantin je majstor svog zanata, na poslu uživa i dobro zarađuje, a i u gradu ga svi prepoznaju. Šta ćeš više?

Dok gledamo Konstantina, čini nam se da se balet igra sa lakoćom. Međutim, do slave se i ovde, kao i u fudbalu ili tenisu, ne stiže baš lako. Potrebno je mnogo sati, dana i godina vežbanja u sali sa ogledalima, kako bi se naučili koraci ili uigrale plesne figure sa partnerkom. Za balet je neophodna i dobra kondicija, pa se dosta vremena provodi i u teretani. Sami baletani i njihovi nastavnici kažu da je im je za uspeh potrebno mnogo truda, rada, požrtvovanja i upornosti, možda i više nego za bavljenje nekom drugom umetnošću ili sportom.

Prvi baletski koraci, a i kasnije veštine i bravure, mogu da se nauče u baletskim školama. Jedna takva nalaza se i u Novom Sadu, u Jevrejskoj ulici pored Sinagoge. U ovu školu se svake godine upiše mnogo više devojčica nego dečaka. Ali, našim pozorištima su potrebne i muške baletske zvezde, kao što je Konstantin Kostjukov. Zato je svaki dečak koji se ovde upiše dobrodošao. Sa njim će raditi najbolji nastavnici i skoro je sigurno da ga čeka uspešna karijera u Srbiji ili širom Evrope i sveta. Samo ako bude dovoljno uporan i vredan. Sve to zajedno i ne zvuči tako loše, zar ne?