foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Plastika, Zemljin neprijatelj broj jedan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: www.ekspres.net

Plastika kao materijal, loše utiče na našu planetu Zemlju. U svetu se svake godine baci preko 3,6 miliona plastičnih četkica za zube. Jedan čovek, u roku od jednog dana baci puno stvari koje su napravljene baš od plastike.

Ukoliko biste se sada okrenuli oko sebe, primetili biste da imate puno stvari koje su od ovog materijala. Flaše, činije, zatvarači, saksije, kese, samo su neke stvari koje, nesvesno, svakodnevno bacamo. Sve ono što bacimo uz pomoć vetra ili putem kanalizacije završi u morima, okeanima, u prirodi, parkovima.

Posledice svega ovoga su velike. Životinje, koje žive u vodi, umiru. Zbog velike količine otpada otežano im je kretanje, često se dešava da se otruju kada progutaju ono što se nađe oko njih kada jedu, bivaju zarobljene i zapetljanje među smećem i tada umiru. Procenjuje se da će do 2050. godine, u morima biti više plastike nego riba.

Ukoliko se udružimo, zajedničkim snagama možemo pomoći našoj planeti, kao i svim živim bićima. Hajde da umesto plastičnih kesa koristimo papirne. Kada sledeći put odete u prodavnicu, nemojte birati plastične flašice već pitajte prodavce da li možda imaju staklenu ambalažu. Umesto plastičnih četkica za zube zajedno sa roditeljima možete izabrati one od drveta i potpuno prirodnih materijala koje će se nakon što ih bacite brzo razgraditi. Skrenite pažnju drugarima koliko je plastika štetna i kažite im kako da je zamene. Potražite na internetu zanimljiv sadržaj na ovu temu i proširite svoje vidike i znanje o zagađenju. Zemlja je ta koja nas sve čuva. Zašto ne sačuvamo i mi nju? Ona nema plan B.