foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Zaštitimo beloglavog supa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: www.uvac.org.rs

Vest da se udavilo nekoliko ptića beloglavog supa u kanjonu Uvca jer su upali u vodu uplašeni letom helikoptera, rastužila je mnoge ljubitelje prirode. Iako nisu mnogo lepe, ove ptice su od velike koristi za kruženje materije u prirodi. Hraneći se uginulim životinjama i njihovim ostacima, sprečavaju širenje bolesti i infekcija, kao i zagađivanje okoline.

Beloglavi supovi žive u blizini vode, najčešće reke, i na obroncima stenovitih planina. To su usamljene ptice, žive u parovima koji ostaju zajedno ceo život. Ženka ove vrste snese samo jedno jaje. Sporo razmnožavanje znači i sporo uvećavanje broja primeraka i zato je svaki novi ptić beloglavog supa bitan za produžetak vrste i njeno očuvanje.

Dan zaštite lešinara uveden je 2008, a u našoj zemlji se obeležava od 2009. godine, prve subote u septembru. To je urađeno da bi se podigla svest ljudi o zaštiti ovih velikih ptica koje su u opasnostii od izumiranja u svim svojim prirodnim staništima širom Evrope i Azije, uključujući i Srbiju. Da bismo uspešno zaštitili ovu pticu moramo se informisati, saznati i raširiti priču o njoj. Nećemo koristiti saobraćaj koji ih može ugroziti (poput turističkih letova helikoptera), niti bacati smeće po prirodi jer plastika ubija sav živi svet.