foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Kako lakše učiti

 

Svaki đak želi da ima dobre ocene i u školi bude dobar, ali nekima učenje gradiva ide lakše, a nekima teže. Zato vam nudimo neke korisne savete koji će vam pomoći da brže i lakše naučite gradivo. Nemojte misliti da bolji učenici više vremena provedu učeći gradivo. Ne, oni samo bolje koriste vreme pri učenju. Evo nekih korisnih saveta kako najbolje da naučite gradivo za čas kada se odgovara ili piše kontrolni ili pismeni zadatak.

Kao prvo, potrebno je da prostorija u kojoj učite bude dobro osvetljena i provetrena. Nemojte učiti na krevetu, jer ćete brzo zaspati. Učite uvek za svojim radnim stolom, a knjige i sveske rasporedite po stolu kako bi vam sve bilo pregledno. Kada prelazite sa jednog gradiva na drugo, napravite pauzu od 10 do 15 minuta, a ako vas baš mrzi da učite taj dan, onda je najbolje da izađete napolje sa drugarima, bavite se nekim sportom ili prošetate. Kasnije se vratite kući i pokušajte ponovo da učite.

Prvo učite teže gradivo, a zatim lakše. Nemojte „bubati“ napamet lekcije, jer tako naučeno gradivo nema nikakvu svrhu i brzo ćete ga zaboraviti. Bitno je da novo gradivo učite odmah nakon što ga je nastavnik predavao. Najbolje je da prvo pročitašte celu lekciju, zatim podelite tekst na delove i zatim pročitate svaki deo posebno i podvučete ono što je bitno. To pročitajte nekoliko puta i pokušajte da ponovite ono što ste naučili. Kada uspete da bez gledanja u knjigu ponovite taj deo, znači da ste ga naučili, pa pređite na sledeći. Pokušajte sebi da postavite pitanja koja bi vas možda nastavnik pitao, pa odgovorite na njih. Kada uspete da prepričate gradivo i odgovorite na pitanja, znači da ste ga savladali i da ste spremni si za čas odgovaranja.

Ako dobro rasporedite svoje vreme imaćete ga i za zabavu i za druženje, pa nećete ceo dan sedeti nad knjigom. Kada iz odgovaranja gradiva koje ste naučili pomoću naših saveta dobijete petice, sebe nagradite nečim što najviše volite, slatkišem, odlaskom na utakmicu ili u bioskop ili nečim sličnim.